Værd at vide om billån
Med mindre du er meget velhavende eller køber en meget billig bil, så skal du have din bil finansieret på den ene eller den anden måde, når du står for at købe ny bil.
Der er flere måder at gøre dette på: Du kan ansøge om et billån i banken, hvor du skal forsvare at du har råd til at købe den bil, du ønsker eller du kan vælge at lade bilforhandleren finansiere bilen gennem en samarbejdsaftale med et kreditfirma. Endelig har du også muligheden for at søge om et billån gennem et lånefirma på nettet.
Med eller uden udbetaling?
Vælger du et banklån eller en forhandlerfinansiering, vil du blive mødt med krav om en kontant udbetaling på bilen. Udbetalingen på et billån er som regel en procentdel af bilens købspris. Køber du gennem en forhandler vil udbetalingen altid være mindst 20%. Lad os sige at den bil, du gerne vil købe koster 180.000 kr. Så vil du skulle stille med 36.000 kr. i kontanter for at få bilen med hjem finansieret. Årsagen til at der kræves udbetaling handler naturligvis om sikkerhed. De kontanter du skyder ind i handlen, sikrer banken eller finansieringsselskabet, hvis du mod forventning for problemer med at betale af på dit billån. Generelt kan man sige, at jo lavere udbetaling man lægger, jo højere rente får man på lånet, så ligger du inde med et kontant beløb, kan det godt betale sig i længden at lægge det som udbetaling på bilen.
Hvad gør du, hvis du gerne vil låne penge til en bil, men ikke har 36.000 kr. eller et lignende beløb på kontoen? Du kan sagtens tage et billån uden udbetaling, du skal blot være opmærksom på at det bliver et dyrere lån for dig pga den højere rente. Så har du muligheden for at spare nogle penge op inden du låner resten, er det helt klart at foretrække.
Fast eller variabel rente?
Når man gerne vil låne penge til en bil i en bank eller hos et finansieringsselskab, skal man ofte tage stilling til, om man vil låne til en fast eller en variable rente. Det er faktisk samme valg, man står overfor, når man køber et hus. Enkelt sat op, handler det om hvilken grad af risikovillighed man har. Er man meget konservativ og tryghedssøgende, skal man helt klart vælge en fast rente, hvor man kender ydelsen i hele lånets løbetid. Er man derimod mere modig og villig til at løbe en risiko, kan man vælge en variabel rente og have muligheden for at spare penge på sit billån.
Men er et billån med variabel rente så også billigst? Det siger man normalt, men ingen ved jo hvor renten bevæger sig hen de kommende år. Faktum er at renteniveauet p.t. er meget lavt. og svingende faktorer, der er nede har jo størst sandsynlighed for at stige opad i fremtiden. Vælger du et billån med en fast rente, betaler du ca 1% mere i rente, men stiger renten, kan du ende med at betale mange procent mindre end, dem der har taget et lån med variabel rente. Igen er det et spørgsmål om temperament og mavefornemmelse.
Du kan læse mere om billån, og også sammenligne låneudbydere hos Microcheap.